spot_img

МК : Во Бугарија книгата „Преображенија“ од македонски писател Владимир Мартиновски

МинистерстваМК : Во Бугарија книгата „Преображенија“ од македонски писател Владимир Мартиновски

Најчитано

Во Културно-информативниот центар на Република Северна Македонија во Софија беше промовирана книгата „Преображенија“, која содржи поетски дела од македонскиот писател Владимир Мартиновски. Преведувач на книгата е бугарскиот поет Роман Кисјов, кој, исто така, го направи и изборот на содржината на книгата.

– Македонската поезија е прекрасна и отсекогаш сакав да покажувам какви културни процеси се случуваат во оваа земја, блиска на Бугарија – рече преведувачот Роман Кисјов.

Книгата „Преображенија“ ќе биде претставена и на 12 мај, во рамките на манифестацијата „Европска ноќ на литературата“, која по десетти пат ќе се одржи во организација на странските културни центри и амбасади во Бугарија.

Книгата беше претставена од директорот на КИЦ во Софија, Сашко Насев, кој истакна дека улогата на културата и литературата е многу важна во односите меѓу општествата.

Владимир Мартиновски (1974) е поет, белетрист, есеист, литературен критичар, преведувач, музичар, универзитетски предавач – професор по општа и компаративна книжевност… Автор е на дваесетина книги, од кои половината се поезија.  Вклучен е во различни антологии на современата македонска поезија. Преведуван е на многу јазици. Учествувал на многубројни меѓународни литературни форуми, писателски резиденции и поетски фестивали. Тој има составено неколку тематски антологии.

Извор: Министерство за култура 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе