МИОА: 8 меѓународна научна конференција – Меѓународниот универзитет во Струга, „Scientific challenges for sustainable development“

МинистерстваМИОА: 8 меѓународна научна конференција - Меѓународниот универзитет во Струга, „Scientific...

Најчитано

Министерот за информатичко општество и администрација, Јетон Шаќири, беше говорник на Осмата меѓународна научна конференција, организирана од Меѓународниот универзитет во Струга, „Scientific challenges for sustainable development“ (Научни предизвици за одржлив развој).

 

Други соговорници на оваа конференција беа и ректорот на Меѓународниот универзитет во Струга, проф. Д-р Башким Рама, ректор на универзитетот „Исмаил emемали“ – Валона, проф. Д-р Роланд Зиси и ректорот на универзитетот „Александар Џувани“ – Елбасан, проф. Д-р Скендер Топи.

 

„Ваквите активности уште еднаш го докажуваат научниот придонес што му го дава на општеството и во обезбедувањето конкретни решенија за клучните социјални теми. Владеењето на правото и институционалните капацитети се двата главни предуслови за економски развој на една земја“, го отвори својот говор министерот Шаќири.

 

За време на конференцијата, министерот Јетон Шаќири рече дека е должност на креаторите на политиките и одговорност на академците, во консултација со потребите на младите, да разговараат за реформите потребни за развој на младите подготвени за предизвиците на иднината.

 

Меѓу другото, Шаќири зборуваше и за веќе започнатите конкретни проекти и за оние што ги планира Министерството што тој го предводи. „Нашата цел е да создадеме капацитети и да стимулираме нови инвестиции во ИТ секторот. До крајот на 2021 година, ќе овозможиме 30% од органите на државната управа да имаат интегриран систем за автоматизација на административните процедури, додека до крајот на 2024 година, системот мора да биде интегриран во сите државни администрации “.

 

Министерот Јетон Шаќири, среќен за оваа регионална соработка, што отвора нови патишта за разговор на разни научни теми, посака оваа традиција да продолжи и да биде слуга на науката и развојот.

 

Извор: Министерство за информатичко општество и администрација 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе