МНР: Словенечкото претседателство со ЕУ ќе ја реафирмира европската перспектива на земјите од Западен Балкан

МинистерстваМНР: Словенечкото претседателство со ЕУ ќе ја реафирмира европската перспектива на земјите...

Најчитано

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи се обрати на заедничката седница на Комисијата за европски прашања и на Националниот совет за евроинтеграции на која беа презентирани Програмата и Приоритетите на словенечкото претседателство со Советот на ЕУ.

Османи на почетокот упати честитки за преземањето на водството со Советот на ЕУ од страна на Словенија, но и за силниот фокус кон земјите од Западен Балкан, за иницијативата да го организираат Самитот ЕУ-ЗБ, кој ќе вклучи важни теми како што се спроведувањето на Економско инвестицискиот план, иницијативите за регионално меѓуповрзување и можноста за вклучување на регионот во работата на Конференцијата за иднината на ЕУ.

„Преземањето на водството со Советот на ЕУ, од страна на Словенија доаѓа во многу важно време за самата ЕУ која продолжува да се соочува со бројни предизвици, меѓу кои секако и застојот на политиката на проширувањето и на потребата за реафирмација на европската перспективата за земјите од регионот на Западен Балкан. “- истакна Османи при што посочи дека Словенија како непосреден сосед на регионот, не само што го познава, туку има и сопствен интерес и искрено сака да му помогне на регионот.

„ Она што беше силен политички ангажман од страна на Германија, прерасна во португалски предлог за надминување на разликите, кој сега се смета за предлог на претседателството со кое раководи Словенија. И во овие комплексни политички односи, тоа може да се нарече и една мала политичка придобивка: да обезбедиме константа во рамките на Претседателството со ЕУ, која ќе го држи нашето европско досие високо на Агендата на ЕУ, секако со фокус кон отстранувањето на блокадата од страна на Бугарија. Тоа претставува и важна порака дека Унијата не кренала раце ниту од земјава, ниту од регионот, туку активно партиципира во разрешувањето на предизвиците во овие земји“- додаде Османи.

Во овој контекст тој нагласи дека во периодот кој е пред нас, ќе продолжиме да продуцираме резултати од реформите со ЕУ предзнак кои се во полза на нашите граѓани како и да вложуваме во добрососедските односи бидејќи на крајот единствена непроменлива константа е географијата и таа не може да ја промениме. Посочи дека Северна Македонија се наоѓа во стомакот на Европа и како регион сме опкружени од сите страни со земји членки на ЕУ.  Само со мал поглед на мапата на Европа, станува логично и јасно дека регионот навистина преставува делот што недостасува за обединување на континентот. Тоа неминовно ќе се случи, порано или подоцна, рече Османи, изразувајќи надеж дека ќе се скрати непотребното одложување што е секако заеднички интерес.

Извор: Министерство за надворешни работи 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе