Информациите за начинот и материјалот за градба на модуларните болници ја надминуваат моралната одговорност, објективна истрага мора да има

Политички партииВМРО-ДПМНЕИнформациите за начинот и материјалот за градба на модуларните болници ја надминуваат...

Најчитано

Ајде малку за суштината…
Во отсуство на одговори од надлежните, еве информации кои ја зголемуваат одговорноста на оние кои бегаат од морална и секаква друга одговорност.
Вчера запрашав за начинот и материјалот на градба на модуларните болници. Еве и зошто.
Со набавката направена од Министерството за здравство се бара монтажните болници – контејнери да бидат составени од ѕидни и кровни (PUR) панели кои се најслабо огноотпорни.
Никаде не се бара да се достави атест од произведувач на било кој материјал што е вграден во модуларниве болници.
Нема никаде дека обврзувачко е во самите објекти да има и планови за евакуација. Покрај тоа што не се бара елаборат (проект) за ПП заштита исто така не се бара да бидат запазени минималните барања за ПП заштита за ваков тип на објекти (здравствени установи).
Овие објекти спрема правилникот за заштита пожари и експлозии спаѓаат во група на објекти од категорија “Г” и за нив важи дека истите објекти мора да имаат огноотпорност од минимум 2 часа. Во реалноста, болницата во Тетово изгоре за 2 минути.
Оттука, зошто во набавката се барале леснозапаливи PUR панели? Зошто не се барало атест за квалитет, зошто немало противпожарна заштита, и зошто она што требало во најлош случај да издржи 2 часа, изгоре за 2 минути?
Сето ова ја надминува моралната одговорност. Потребна е објективна истрага, ослободена од Заев, Филипче и Хасани. Затоа оставки!
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе