Бараме Собранието итно да расправа за ЗАКОНОТ ЗА РАБОТНИ ОДНОСИ

СиндикатиБараме Собранието итно да расправа за ЗАКОНОТ ЗА РАБОТНИ ОДНОСИ
spot_img

Најчитано

spot_img
spot_img

ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА КОМИСИЈАТА ЗА ТРУД И СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА ВО СОБРАНИЕТО ВО НАЈКУС МОЖЕН РОК ДА ЗАКАЖЕ СЕДНИЦА НА КОМИСИЈАТА

Сојузот на синдикатите на Македонија како иницијатор на измените на Законот за работните односи во насока на уредување на недела како неработен ден, а со цел унапредување на работничките права и усогласување на националното законодавство со меѓународните трудови стандарди, бара од претседателот на Комисијата за труд и социјална политика во Собранието во најкус можен рок да закаже седница на Комисијата за труд и социјална политика на која ќе се разгледаат предлог измените на законот во второ читање кои се испратени до Собранието во јули оваа година.

На тој начин ќе се исполнат сите законски претпоставки, измените на законот да бидат ставени на дневен ред на седница на Собранието, навреме , за да може работниците да го користат правото недела да биде неработен ден со почеток од први октомври оваа година како што беше договореното од сите социјални партнери во државата.

Очекуваме тоа што социјалните партнери го договориле на ниво на Економско социјален совет целосно да се почитува и да се реализира од страна на Собранието.

 

 

 

Извор: Сојуз на синдикати на Македонија 

spot_img
spot_img
spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Читај повеќе