МИОА: Посветени сме на дигиталната трансформација!

МинистерстваМИОА: Посветени сме на дигиталната трансформација!

Најчитано

„Во целосна координација со Владата на Република Северна Македонија, ги поставивме своите цели во процесот на дигитализација на земјата.

Владата на Република Северна Македонија ги усвои следните законски решенија:

1. Предлог на Закон за изменување и дополнување на Законот за личното име

2. Предлог на Закон за изменување и дополнување на Законот за патните исправи на државјаните на Република Северна Македонија

3. Предлог на Закон за изменување и дополнување на Законот за пријавување на живеалиштето и престојувалиштето на граѓаните

4. Предлог на Закон за изменување и дополнување на Законот за личната карта

5. Предлог на Закон за изменување и дополнување на Законот за државјанството на Република Северна Македонија

6. Предлог на Закон за дополнување на Законот за матичен број

Закони овозможуваат целосна имплементација на концептот е-Влада. Во контекст на дигитализацијата, наведените процеси во законските решенија имаат за цел дигитализацијата на процесите за кои се надлежни институциите од јавниот сектор, намалување на доказите кои граѓаните и бизнис секторот ги доставуваат во постапки за остварување на права или исполнување на обврски пред надлежни органи.

 

 

 

 

Извор: Министерство за информатичко општество и администрација

spot_img
spot_img
spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img
spot_img

Читај повеќе