МЗ: Аплицирани 1. 589. 004 дози вакцини, ревакцинирани 46% од полнолетните граѓаните

МинистерстваМЗ: Аплицирани 1. 589. 004 дози вакцини, ревакцинирани 46% од полнолетните граѓаните

Најчитано

Во текот на вчерашниот ден аплицирани се вкупно 7.739 дози вакцини, од кои 748 се аплицирани како прва доза, 1.629 се ревакцинирани, а 5.362 граѓани примиле трета доза вакцина. Заклучно со 25 октомври вкупно се вакцинирани 801.988 граѓани, ревакцинирани се 771.165 а трета доза примиле 15.851 лице. Од вкупниот број граѓани над 40-годишна возраст – 54% се ревакцинирани, а 33% од популацијата од 18 до 39 години примиле барем една доза вакцина.

Опфатот со вакцинација со една доза вакцина, на полнолетната популација е 57%, а со две дози опфатени се 46% од граѓаните над 18 години. Според бројот на аплицирани вакцини, 38% од целата популација во нашата земја е вакцинирана, а 35% од популацијата во државата примиле две дози вакцина.

 

 

 

Извор: Министерство за здравство

spot_img
spot_img
spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img
spot_img

Читај повеќе