Силна поддршка од нашите сојузници во НАТО за спроведување на политиките за борба против корупцијата и добро владеење

ВладаСилна поддршка од нашите сојузници во НАТО за спроведување на политиките за...

Најчитано

Вчера заменикот на претседателот на Владата задолжен за борба против корупцијата и криминалот, одржлив развој и човечки ресурси, Љупчо Николовски, во рамки на работната посета на Брисел, K. Белгија, одржа состанок со директорот на Директорат за безбедносна политика и партнерства во НАТО, Џејмс Х. Мекеј.

На состанокот се разговараше за досегашната соработка и придонес на нашата држава во исполнување на мисиите и целите на НАТО. Воедно, вицепремиерот Николовски, ја образложи потребата од носењето на Планот за борба против корупција и дел од мерките во Планот, со посебен акцент на екипирање и дигитализација на Јавното обвинителство како и истражните центри во основните јавни обвинителства, дигитализација на порцесите, онлајн платформата за следење на предмети, Националниот регистар на вистински сопственици, предлог Законот за потекло на имот, како и за постапувањето по пристигнати претставки од граѓаните за сомнителни коруптивни случаи.

Директорот за безбедносна политика и партнерства во НАТО, Мекеј, го поздрави носењето на владиониот  План за борба против корупција и мерките коишто се преземаат, посочувајќи дека се добра основа за идните владини политики во делот на зголемена транспарентност и владеење на правото.

 

 

 

 

 

Извор: Влада

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе