Велес: 82 години од печатењето на „Бели Мугри” на Коста Рацин

ОпштиниВелес: 82 години од печатењето на „Бели Мугри'' на Коста ...

Најчитано

На 25.11.2021 година се одбележуваат 82 години од печатењето на збирката песни „Бели Мугри на македонскиот поет и револуционер Коста Солев Рацин. Првиот примерок на збирката излегол во печатницата на Драгутин Шпулер во Загреб. Збирката е составена од 12 песни, во пет циклуси напишани на велешки дијалект, во кои на најсликовит начин се опишани најтипичните социјални појави на македонскиот народ пред почетокот на Втората светска војна.

„Бели Мугри“ е антологија на болката и страдањата на македонскиот народ, експлоатацијата на тутунопроизводителите, на монополските работници и на надничарите. Низ стиховите на Рацин се наѕира и борбениот и револуционерен дух.

 

 

 

Извор: Општина Велес 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе