ДЗС: Слободни работни места, трето тримесечје од 2021 година

Самостојни органиСамостојни државни органиДЗС: Слободни работни места, трето тримесечје од 2021 година

Најчитано

Според податоците на Државниот завод за статистика, во третото тримесечје од 2021 година, стапката на слободни работни места изнесува 1.69 %.

Највисока стапка на слободни работни места од 3.32 % има во секторот Л – Административни и помошни услужни дејности, додека најмала е стапката во секторот Г – Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација, во кој изнесува 0.20 %.

Деловните субјекти со број на вработени од 10 до 49 имаат највисока стапка на слободни работни места која изнесува 2.16 %.

Југоисточниот Регион има највисока стапка на слободни работни места која изнесува 2.17 %.

Најголем број на слободни работни места, односно 2 550, има во петтата група занимања – Работници во услужни дејности и продажба.

 

 

 

Извор: Државен завод за статистика 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Читај повеќе