spot_img

ДКСК: Интегритет во високото образование – Поттикнување на борбата против корупцијата

Самостојни органиСамостојни државни органиДКСК: Интегритет во високото образование – Поттикнување на борбата против корупцијата

Најчитано

Ова е темата на првата од серијата онлајн тематски дебати за подигање на свеста за важноста од етичко однесување и интегртитет и за достапните алатки за спречување и пријавување на корупција и судир на интереси, како и презентирање на моделите на превенција и санкционирање на корупцијата од самите институции пред младите и нивно поттикнување и едуцирање да препознаат и соодветно да реагираат, кои се организираат во склоп на проектот “Промовирање на транспарентност и одговорност во јавната администрација на Република Северна Македонија”, финансиран од Европската Унија која ќе се одржи оналјн на 24.01.2022 година (понеделник), на ZOOМ платформата.

 

Дебатата ќе ја води Билјана Ивановска, претседателка на Државната комисија за спречување на корупцијата, а воведни обраќања ќе имаат:

  • Јетон Шаќири, министер за образование
  • Наумче Мојсовски, директор на Агенција за млади и спорт
  • Петар Барлаковски, претседател на Младински Образовен Форум
  • Прашања на кои ќе дискутираме:

Какви механизми и модели се применуваат за следење и влијание врз намалувањето на корупцијата и судирот на интересите? Дали постојат етички кодекси и други пишани рамки кои насочуваат во одреден правец? Дали постои дијалог на оваа тема со студентите, на индивидуално и институционално ниво, преку нивните организации? Дали е направена досега некаква активност за подигнување на свеста кај студентите и вработените и дали има конкретни чекори за пријавување?

Бидете и вие дел од оваа онлајн дебата и вклучете се со ваши размислувања и прашања на темата за време на дискусијата.

Линк за следење на настанот онлајн: https://bit.ly/3qIas2G

Ова е темата на првата од серијата онлајн тематски дебати за подигање на свеста за важноста од етичко однесување и интегртитет и за достапните алатки за спречување и пријавување на корупција и судир на интереси, како и презентирање на моделите на превенција и санкционирање на корупцијата од самите институции пред младите и нивно поттикнување и едуцирање да препознаат и соодветно да реагираат, кои се организираат во склоп на проектот “Промовирање на транспарентност и одговорност во јавната администрација на Република Северна Македонија”, финансиран од Европската Унија која ќе се одржи оналјн на 24.01.2022 година (понеделник), на ZOOМ платформата.

Дебатата ќе ја води Билјана Ивановска, претседателка на Државната комисија за спречување на корупцијата, а воведни обраќања ќе имаат:

  • Јетон Шаќири, министер за образование
  • Наумче Мојсовски, директор на Агенција за млади и спорт
  • Петар Барлаковски, претседател на Младински Образовен Форум
  • Прашања на кои ќе дискутираме:

Какви механизми и модели се применуваат за следење и влијание врз намалувањето на корупцијата и судирот на интересите? Дали постојат етички кодекси и други пишани рамки кои насочуваат во одреден правец? Дали постои дијалог на оваа тема со студентите, на индивидуално и институционално ниво, преку нивните организации? Дали е направена досега некаква активност за подигнување на свеста кај студентите и вработените и дали има конкретни чекори за пријавување?

Бидете и вие дел од оваа онлајн дебата и вклучете се со ваши размислувања и прашања на темата за време на дискусијата.

Линк за следење на настанот онлајн: https://bit.ly/3qIas2G

 

 

 

 

Извор: Државна комисија за спречување на корупцијата 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Читај повеќе