МЖСПП: Потребно е и судовите да дадат сопсвен придонес во зачувување на животната средина

МинистерстваМЖСПП: Потребно е и судовите да дадат сопсвен придонес во зачувување на...

Најчитано

Министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини, со воведно обраќање, заедно со претседателката на Уставниот суд на Република Северна Македонија, Добрила Кацарска и амбасадорката на Обединетото Кралство во нашата земја, Н.Е.  Рејчел Галовеј завчера учествуваше во отворањето на регионалната конференција „ Уставни судови – чувари на животната средина“. Во дискусијата модерирана од академик Владо Камбовски, професори и судии од регионот дадоа свој осврт на можностите за зголемување на улогата на Уставниот суд во заштитата на правото на животната средина.

Const court

„Ние, како држава, го имаме препознаено правото на здрава животна средина во Уставот, ги имаме поставено основните елементи на посебното законодавство за заштита на животната средина, што, како Министерств,о постојано го унапредуваме, особено во последниот период, кога интензивно работиме на хармонизирање на нашето право со ЕУ стандардите. Како Министерство предложивме низа законски решенија, ги зголемивме глобите за прекршоци во однос на животната средина, а во моментов во Собранието, на наш предлог, се расправа Законот за инспекциски надзор во животната средина, со кој целиме кон подобро спроведување на оваа норматива. Но, сепак сме свесни дека се соочуваме со сериозна деградација на животната средина, и ретко некој сноси одговорност за тоа. Потребно е сите актери, меѓу кои и судовите, да учествуваат со свој придонес ако сакаме да ја зачуваме животната средина“ порача Министерот Нуредини.

 

Конференцијата беше организирана од страна на Уставниот суд на Северна Македонија, Македонската академија на науките и уметностите и Центарот за правни истражувања и анализи, а со поддршка на Британската Амбасада во Скопје.

 

 

 

Извор: Министерство за животна средина и просторно планирање

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе