АХВ: Бабовски одржа работен состанок со првиот човек на косовската Агенција за храна и ветеринарство

Самостојни органиСамостојни државни органиАХВ: Бабовски одржа работен состанок со првиот човек на косовската Агенција за...

Најчитано

Директорот на Агенција за храна и ветеринарство Николче Бабовски, денес, во Приштина, Република Косово, одржа работен состанок со Фламур Кадриу директор на Агенцијата за храна и ветеринарство на Република Косово.

На состанокот беше договорено воспоставената билатерална соработка на полето на безбедноста на храната и здравствената заштита на животните да се официјализира со потпишување на меморандум за соработка.

Развојот на трговијата е во интерес на  унапредување на економиите на двете земји. Унапредувањето на соработката е и во интерес на реализација на регионалните приоритети, не само во областа на безбеднoста на храната, туку и во ветеринарството. Овде, акцентот е ставен на контролата на болестите кај животните, особено на оние за чие сузбивање и ставање под контрола е неопходно координирано преземање на различни мерки

-истакна директорот Бабовски.

Претставници на АХВ ја презентираа актуелната состојба со болестите кај животните во нашата земја и мерките кои се преземаат за нивна контрола и сузбивање.

На состанокот, акцент беше ставен и на меѓуинституционалната размена на информации за безбедноста на храната и трговијата, за чие олеснување разгледани беа неколку предлози и беа разменети и искуства.

 

Бабовски одржа работен состанок со првиот човек на косовската Агенција за храна и ветеринарство

 

 

 

 

Извор: Агенција за храна и ветеринарство 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе