АПЈ: Меѓуинституционална соработка со НБРСМ

Самостојни органиСамостојни државни органиАПЈ: Меѓуинституционална соработка со НБРСМ

Најчитано

Тим на Агенцијата за примена на јазикот на РСМ (АПЈ) предводена од директорот, Илбер Села, ја посети Народната банка на Република Северна Македонија (НБРСМ), кое беше примен од тимот на оваа банка, предводен од гувернерката Анита Ангеловска-Бежоска.

Првично, тимот на АПЈ го посети музејот на НБРСМ, каде се запозна со различните артефакти кои се користат во локалната валута – денарот.

Потоа, двата тима одржаа заедничка средба, а тема на разговор беше имплементацијата на Законот за примена на јазикот.

Гувернерката Бежоска извести за тешкотиите со кои се соочуваат при преводот и лекторирањето на различните материјали што ги подготвува НБРСМ, но сепак се трудат да ја исполнат секоја законска обврска.

Од друга страна, директорот Села ја понуди поддршката на АПЈ, како законска обврска која продолжува да се нуди на секоја институција која има потреба за тоа.

Двете страни се согласија да го продолжат досегашниот дух на меѓуинституционалната соработка.

 

 

Извор: Агенција за примена на Јазикот што го зборуваат најмалку 20 % од граѓаните 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе