ДЗС: Просечна месечна исплатена нето-плата по вработен, мај 2022 година

Самостојни органиСамостојни државни органиДЗС: Просечна месечна исплатена нето-плата по вработен, мај 2022 година

Најчитано

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во мај 2022 година, во однос на мај 2021 година, изнесува 109.4.

Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (19.7 %), Уметност, забава и рекреација (16.1 %) и Преработувачка индустрија (14.3 %).

Намалување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Дејности на здравствена и социјална заштита (10.8 %), Трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли (2.1 %) и Административни и помошни услужни дејности (1.4 %). Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во мај 2022 година, изнесува 31 407 денари.

 

 

 

Извор: Државен завод за статистика

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе