МЗ: Скрининг за рана детекција на рак на грло на матка

МинистерстваМЗ: Скрининг за рана детекција на рак на грло на матка

Најчитано

https://skrining.zdravstvo.gov.mk/papapplicationguide

 

Со организиран скрининг за рана детекција на рак на грло на матка, годинава, опфатени жените на возраст од 36 до 45 години, кои во последните три години немаат направено ПАП тест. Во рамки на скринингот, кој почна од април, годинава, преку националниот систем за електронско здравство, досега две илјади жени се пријавиле за скрининг во изминатите три месеци.

Министерството за здравство, преку низа активности оваа година ја посветува на унапредување на женското здравје и за таа цел е изработен и посебен модул за електронско пријавување пациентки за зголемување на опфатот на жени и приближување на оваа здравствена услуга до женската популација.

Апел до сите жени да прават редовни гинеколошки прегледи – овој тип карцином може да се превенира и доколку се открие во почетна фаза може да се излекува.

Закажувањето преглед со ПАП тест е преку веб платформата: skrining.mk – https://skrining.zdravstvo.gov.mk/paptestapplication.

 

 

 

 

Извор: Министерство за здравство

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе