ДЗС: Активно население во Република Северна Македонија Резултати од Анкетата за работна сила, II тримесечје од 2022 година

UncategorizedДЗС: Активно население во Република Северна Македонија Резултати од Анкетата за работна...

Најчитано

Според податоците на Државниот завод за статистика, во II тримесечје од 2022 година, активното население во Република Северна Македонија изнесува 812 056 лица, од кои вработени се 694 376, а 117 680 лица се невработени.

Стапката на активност во овој период е 55.3, стапката на вработеност 47.3, додека стапката на невработеност изнесува 14.5.

При обработка на податоците за 1 и 2 тримесечје 2022 користени се регионалните демографски дистрибуции по пол и по петгодишни старосни групи за калибрирање на населението согласно податоците од Попис 2021. Во многу скоро време ќе се изработат проценки за 2021 година и прогнози за 1 и 2 квартал 2022 година, по што ќе следи корекции на соопштението за 1 и 2 квартал 2022 година.

 

 

 

Извор: Државен завод за статистика

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе