Дебар: Соопштение

ОпштиниДебар: Соопштение

Најчитано

Општина Дебар смета дека е соодветно да ја информира јавноста за натписите на албански јазик на плакатата поставена на автоматската метеоролошка станица лоцирана на територијата на општина Дебар од страна на Управата за хидрометеоролошки работи.

 

Од органите на општината и од самите граѓани е констатирано дека во плочата со натписот на албански јазик има некои јазични грешки Во истиот момент кога беше откриена оваа аномалија, градоначалникот на општината преку службената електронска пошта на директорот на одделението за хидрометеоролошки работи ја пренесе загриженоста во врска со јазичните грешки на плочата каде што е напишано на албански јазик и побара да се преземат итни мерки за исправување на грешките. По неколку дена претседателот беше интервјуиран од новинарот на порталот „Коха“ каде нашироко објасни каква реакција и мерки се преземени (ако некој го прочитал текстот, а не само бомбастичниот наслов). Од датумот 06.09.2022 година кога реагиравме по е-пошта до соодветниот именик до датумот 10.09.2022 година, нема реакција (одговор) од нивна страна. На 11.09.2022 година се испраќа СМС до директорот на одделението, на официјалниот телефонски број, каде изразуваме загриженост зошто немаме одговор на испратената е-пошта и ако оваа негрижа продолжи, општината ќе ги преземеме сите законски процедури против дирекцијата за јазичните пропусти што беа направени на табличката на албански јазик. Директорот веднаш одговара на СМС со одговор кој вели дека првпат слуша за овој проблем и дека поставувањето на станиците е проект на УНДП во соработка со дирекцијата и дека примопредавањето на станиците се уште не е извршена. Но, директорот ќе се ангажира и ќе контактира со претставници на УНДП за да се реши проблемот што е можно поскоро. Ситуацијата продолжува внимателно да се следи…

 

 

Извор: Општина Дебар

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе