НАЕОП: Повик за учесници за студиската посета во Португалија

Самостојни органиСамостојни државни органиНАЕОП: Повик за учесници за студиската посета во Португалија

Најчитано

Студиска посета  – Социјална економија 3.0

7-11 Ноември 2022 | Северниот дел на Португалија, Португалија

 

Рок за аплицирање до 27 септември 2022

Главна цел на студиската посета е да се научи повеќе за социјална економија и младинската работа во Северна Македонија и Португалија како и споделување на добри практики и вмрежување. 


Улогата на младинските организации е јасна кога се дискутира за концептот на конвенционална социјална економија. Позната како „социјална економија“, таа вклучува задруги, заеднички друштва, непрофитни здруженија, фондации и сега социјални претпријатија кои се нова реалност, нова практика во спектарот на социјалната економија.

Примарната цел на традиционалните претпријатија од социјалната економија е да им служат на членовите, а не да добијат поврат на инвестицијата како што тоа го прават традиционалните мејнстрим капитални компании. Членовите дејствуваат во согласност со принципот на солидарност и взаемност и управуваат со своето претпријатие врз основа на принципот „еден човек еден глас“.

Новите социјални претпријатија носат нови карти на маса, инвестиции, капитал, социјални иновации и работат со многу широк број комерцијални активности, обезбедуваат широк спектар на производи и услуги низ европскиот единствен пазар и создаваат нови работни места.

Од Социјална економија 1.0 до 2.0 и очекувајќи да ја разберете утрешната социјална економија и улогата на младите и Еразмус+ во неа, Ве покануваме да бидете дел од студиската посета на “Социјалната економија 3.0.

Главната цел на студиската посета е да се дознае повеќе за социјалната економија и младинската работа во Северна Македонија и Португалија, како и споделување на добри практики и вмрежување.

Цели на активноста:

* Дознајте за практиките на младите и социјалната економија во двете земји;

* Дознајте повеќе за улогата на младите и младите во т.н  третиот сектор;

* Научете конкретни алатки за промовирање на социјални иновации и социјално претприемништво меѓу младите луѓе и младинските организации;

создадете мрежа на контакти со други кои работат на иста тема;

* Истражете го потенцијалот за последователни активности особено во рамките на Еразмус+ Млади;

Овој проект ќе се спроведува во рамките на билатерланиот Договорот за стратешка соработка помеѓу Португалската национална агенција за Еразмус + Млади во акција и Националната агенција за европски образовни програми и мобилност на Република Северна Македонија.

Имајќи ги предвид стратешките цели на билатералниот договор за соработка воспоставени меѓу двете национални агенции, оваа студиска посета е наменета за младински лидери, младински работници, општински работници и други кои би сакале да научат повеќе за улогата на Младите и Еразмус+ за социјална економија и социјалните иновации.

Групата учесници избрани за оваа прва студиска посета во Португалија треба да учествува и на втората студиска посета во Северна Македонија, во пролет 2023 година.

Целна група:

  • Младински лидери;
  • Младински работници;
  • Тренери/обучувачи;
  • Креатори на младински политики

Профил на учесници:

Младински лидери, младински работници, општински работници и други кои работат директно со младински совети (или слични субјекти) или планираат да формираат

Учесниците мора да се чувствуваат удобно со англискиот како работен јазик

Трошоци

Партиципација за  учество

Овој проект е финансиран од Националните агенции (НА) учеснички на програмата Еразмус+ Млади во акција. Котизацијата за учество варира од земја до земја. Ве молиме контактирајте со вашата Национална агенција или SALTO Ресурсниот центар (SALTO) за да дознаете повеќе за партиципација за учество за учесниците од вашата земја.

Сместување и храна

Освен ако не е поинаку наведено, домаќинот НА или SALTO на оваа понуда ќе го организира сместувањето и ќе ги покрие трошоците за сместување и храна.

Надомест за патување

Ве молиме контактирајте со вашиот NA или SALTO за да знаете дали тие ќе ги поддржат вашите патни трошоци. Ако одговорот е да, откако ќе бидете избрани, повторно стапете во контакт со вашиот NA или SALTO за да дознаете повеќе за целокупната процедура за уредување на резервацијата на вашите патни билети и надоместување на вашите патни трошоци.

Рок за аплицирање до 27 септември 2022

 

Начин на аплицирање на следниот линк:

https://www.salto-youth.net/tools/european-training-calendar/training/study-visit-social-economy-3-0.10633/

 

 

 

Извор: Национална агенција за европски образовни програми и мобилност 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе