spot_img
spot_img

ДЗС: Даноци за животната средина, 2020 година – претходни податоци

Самостојни органиСамостојни државни органиДЗС: Даноци за животната средина, 2020 година – претходни податоци

Најчитано

Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2020 година, во Република Северна Македонија биле платени даноци за животната средина во износ од 12 633.2 милиони денари, што е за 7.9 % помалку отколку во 2019 година. Најголемо намалување бележат даноците за загадување во секторот Рударство и вадење на камен. Во 2020 година, најголемо учество во даноците за животната средина имаат даноците за енергенти со 67.3 %, по што следат даноците за транспорт со 31.7 % и даноците за загадување со 1.0 %.

Учеството на даноците за животна средина во бруто-домашниот производ во 2020 година е 1.9 % и е непроменето во однос на 2019 година.

 

 

Извор: Државен завод за статистика

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
[td_block_ad_box spot_img_horiz="content-horiz-center" media_size_image_height="1000" media_size_image_width="1000