ДЗС: Просечна месечна исплатена нето-плата по вработен, ноември 2022 година

Самостојни органиСамостојни државни органиДЗС: Просечна месечна исплатена нето-плата по вработен, ноември 2022 година

Најчитано

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по
вработен во ноември 2022 година, во однос на ноември 2021 година, изнесува 113.3.
Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен
во секторите:
Трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли (18.7 %),
Објекти за
сместување и сервисни дејности со храна (17.5 %) и Административни и помошни услужни дејности (17.3 %).
Намалување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано
во секторите: Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација (4.5 %), Објекти за сместување и
сервисни дејности со храна (3.5 %) и Уметност, забава и рекреација (3.1 %).
Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во ноември 2022 година, изнесува 33 011 денари.

 

  Преземи го соопштението во целост

   Преземи табели

 

 

 

 

 

Извор: Државен завод за статистика 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе