Државната комисија за спречување на корупцијата: Соопштение

На ден 20.03.2019 година во просториите на Државната комисија за спречување на корупцијата се одржа состанок на Државната комисија за спречување на корупцијата со претставниците на ОБСЕ/ОДИХР Набљудувачката мисија за претседателските избори 2019 година.

Овој состанок беше реализиран на иницијатива на претставниците на ОБСЕ/ОДИХР Набљудувачката мисија за претседателските избори 2019 година, имајќи предвид дека Државната комисија за спречување на корупцијата е важен чинител во следењето на законитоста на финансирањето на изборната кампања на претстојните претседателски избори 2019 година.

На состанокот беа презентирани законските надлежности на Државната комисија за спречување на корупцијата и досега преземените активности во врска со спроведување на изборниот процес. Претставниците на ОБСЕ/ОДИХР Набљудувачката мисија за претседателските избори 2019 година ги поздрави досега преземените активности оценувајќи дека ДКСК покажува проактивен и ангажиран однос во обезбедувањето на законитоста на севкупниот изборен процес. На крајот на состанокот Претседателот на ДКСК истакна дека ДКСК стои на располагање на ОБСЕ/ОДИХР Набљудувачката мисија за обезбедување на потребните информации поврзани со нејзиното постапување во текот на претстојната изборна кампања, кои би биле од интерес на Набљудувачката мисија.

Извор: Државна комисија за спречување на корупцијата

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *