МК: МК Адеми на гала-концертот на познатиот светски тенор Раме Лахај

Министерот за култура Асаф Адеми синоќа во Македонската опера и балет присуствуваше и ги поздрави присутните на гала-концертот на познатиот светски тенор Раме Лахај.

На концертот заедно со Лахај настапија и други реномирани имиња како сопранот од Русија, Венера Гимадиева, баритонот Кирил Манолов и мецосопранот Ирена Кавкалевска.

Гала-концертот се одржа во рамките на седмото издание на фестивалот „Сцена на албанската сериозна музика“, организиран од Здружението „Алегретто“.

Маестро Лахај денеска ќе одржи и мастер-клас за млади уметници. Раме Лахај е еден од најистакнатите пејачи во неговата генерација и е добитник на престижни оперски признанија.

Редовно настапува со светски познати изведувачи на оперските сцени ширум светот, во Париз, Москва, Хелсинки и на многу други места.

Извор: Министерство за култура