МНР: Официјална посета на МНР Никола Димитров на Романија

На покана на министерот за надворешни работи на Романија, Теодор Мелешкану, министерот за надворешни работи, Никола Димитров, на 21 и 22 мај 2019 г. престојува во официјална посета на Романија.

За време на пленарните состаноци на двете делегации, предводени од министрите Димитров и Мелешкану, се разговараше за севкупните билатерални односи меѓу двете држави, кои беа окарактеризирани како одлични и пријателски, а беа предложени и нови иницијативи за натамошно развивање на економската соработка, но и во областа на други значајни сектори. Беа разменети мислења за иднината на регионот и регионалната соработка.

Постои задоволство за динамиката со која се развиваат билатералните односи, при што би се издвоила соработката во областа на европските интеграции, кое може да се огледа и од денешното потпишување на Меморандумот за соработка меѓу Министерствата за надворешни работи на двете држави во областа на европските интеграции.

МНР Димитров: „Традиционално блиските билатерални односи со пријателска Романија се потврдуваат и со големата поддршка која ја добиваме за нашиот евроинтегративен процес. Заложбите на Романија за отпочнување на преговори со ЕУ за време на нивното претседавање се повеќе од мотивирачки”. 

Слични пораки беа упатени и за време на средбата со министерот за европски прашања, Џорџ Чамба, на која детално се разгледуваа очекувањата од јунскиот Совет на ЕУ и уште еднаш од романската страна беше истакната цврстата волја и посветениот ангажман за добивање на одлука за преговори за време на нивното претседавање со Советот на ЕУ.

Министерот Димитров имаше средба и со потпретседателот на Долниот дом на романскиот парламент, Кармен-Илеана Михалческу. МНР Димитров упати благодарност до сите свои соговорници и за брзата ратификација на Пристапниот протокол за членство во НАТО од страна на романскиот Парламент.

Со заменик-претседателот на Домот на пратениците, Михалческу, се разговараше и за унапредување на парламентарната соработка меѓу двете земји, при што од романска страна беше изразена подготвеност за размена на искуства и поинтензивен билатерален дијалог. Беа разменети информации за очекувањата од претстојните ЕУ избори.

МНР Димитров: „Северна Македонија е особено задоволна за одличната синергија меѓу приоритетите на романското претседавање со Советот на ЕУ и стратешките цели и приоритети на нашата држава, како борбата против расизмот и ксенофобијата и охрабрување на толеранцијата и солидарноста, што е на линија на нашите залагања за европеизација на нашето општество“.

Во продолжение на официјалната посета, денеска МНР Димитров ќе има обраќање на Националната школа за политички студии и јавна администрација, на темa „Политичката транзиција во Северна Македонија и нејзиното членство во НАТО и ЕУ“, како и гостување на телевизискиот канал DIGI 24, во емисијата Дипломатски пасош.

Извор : Министерство за надворешни работи