О.Струга: Мерко ја изразува својата загриженост за неодамнешните настани во ИВЗ

Загрижен за неодамнешните настани во Исламската верска заедница, мора да изразам дека сум против чинот на преземање на власта со насилство.

Овој чин мора да биде осуден.
ИВЗ како верска институција на исламската вероисповест треба да е автономна и како независна, внатрешните проблемите треба да ги решат автономните органи на ИВЗ.


Чинот на преземање на власта употребувајќи насилство го нарушува уставниот поредок и демократските процеси на една земја.


Вчерашните настани се казниви, се надеваме дека настанот ќе биде решен што е можно поскоро и дека граѓани на исламската вероисповест ќе бидат соодветно информирани.

Градоначалник на Општина Струга
Д-р. Рамис Мерко

Извор: Општина Струга