Секретаријат за Европски прашања: В.П Османи-Потребна ни е поддршка во ширењето на европската приказна на Балконот

Заменик Претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бујар Османи, оствари средба со претставниците од Министерството за надворешни работи на Сојузна Република Германија, Кристијан Хелбах и Томас Осовски кои се во работна посета на земјава.

„Од аспект на европските интеграции Германија отсекогаш сме ја сметале за наш стратешки партнер, во чии иницијативи ги наоѓаме мотивацијата и перспективите за нашиот успех“, изјави Османи изразувајќи огромна благодарност за континуираната поддршка од страна на СР Германија за нашите напори во исполнувањето на препораките на ЕУ како и за севкупните активности на Германија во насока поддршка  на политиката на проширување на ЕУ на земјите од Западен Балкан.

За време на средбата Османи се осврна на динамиката на спроведување на реформите предвидени во План 18, при што посочи на континуитет на реформскиот процес преку конкретен напредок во клучните реформски области – правосудството, безбедносните и разузнавачките служби, реформата на јавната администрација и борбата против организираниот криминал и корупцијата, кои ќе претставуваат основа за овогодинешниот извештај на Европската Комисија, а воедно изрази и уверување дека истиот по квалитет ќе го замени минатогодишниот.

„Во периодот кој ни претстои неопходна ни е поддршка од страна на сите наши пријатели внатре во Унијата за да ја прошириме европската приказна на Балканот, и да го отстраниме  европскиот скептицизам преку конфирмација на одлуката за отпочнување на преговорите со Република Северна Македонија на јунските самити на Европската Унија“- истакна Османи.

Соговорниците за време на разговорот се осврнаа и на германската финансиската и билатералната развојна поддршка на Северна Македонија при што изразија заедничко уверување дека истата ќе продолжи и понатаму со засилен интензитет во сите сфери од заеднички интерес.

Извор: Секретаријат за Европски прашања

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *