Влада: Се добива директен пристап до фондовите на ЕУ за проекти – инфраструктурно поврзување на регионот, за животната средина и одржливиот туризам

Заменик министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија, Андреј Жерновски, учествуваше на Советот на министри за надворешни работи на земјите-учеснички на Јадранско-Јонската Иницијатива и на Четвртиот Форум на ЕУ Стратегијата за Јадранско-Јонскиот Регион-ЕУСАИР во Будва, на 8 мај 2019 година.

Зачленување во Јадранско-Јонската иницијатива и понатамошното приклучување во ЕУ Стратегијата за Јадранско-Јонскиот Регион, е директна и конкретна придобивка од решавањето на спорот со Грција.

Членството во Јадранско-Јонската иницијатива е резултат на првите чекори направени на добра волја и градење на доверба кои претходеа на Договорот од Преспа, односно преименување на имињата на скопскиот аеродромот и автопатот кон Грција.

Тие одлуки, како и целокупното решавање на спорот со Грција, ги отвори можностите за пристап до фондови на ЕУ и го забрза процесот на интеграција во ЕУ, од што корист имаат сите граѓани на Република Северна Македонија.

Извор: Влада