Влада: Забранети сите летови од Велика Британија, задолжителна 14-дневна самоизолација за сите патници

Премиерот Заев на денешната прес-конференција на која беше претставен Акцискиот план на Владата за 2021 година, на новинарско прашање да информира подетално во врска со набавката на вакцините за КОВИД-19, кои треба да пристигнат во првите месеци на идната година, како и за превентивните мерки кои се преземаат по најновите информации поврзани со појавата на забрзано ширење на коронавирусот во Велика Британија, одговори дека по одржувањето на Главниот кризен штаб е донесена одлука, до крајот на годината, за забрана за сите летови од Велика Британија во Северна Македонија. Дополнително, се воведува и за задолжителна 14-дневна самоизолација во домашни услови за сите патници што по воздушен или копнен пат, директно или индиректно од други соседни земји пристигнуваат од Велика Британија во Северна Македонија.

https://youtube.com/watch?v=SxKIlwbd9do%3Ft%3D3422

„Државата освен обезбедените средства за 833.000 вакцини, кои ги одвои, одвои и дополнителни еден милион евра за набавка на инсулини и да остане резерва, 60 милиони денари да се користат за набавка на дополнителни вакцини. Нашиот став е да не чекаме грантови и да платиме сами, со оглед на тоа што имаме средства за да побрзо ги добиеме вакцините“, рече Заев во врска со набавката на КОВИД-19 вакцините, додавајќи дека и грантовите се добредојдени, притоа споменувајќи го најавениот грант од Европската Унија од 70 милиони евра за земјите на Западен Балкан..

Во врска со набавката на вакцините против КОВИД-19, премиерот Заев одговори дека сите достапни вакцини ни стојат на располагање за набавка и покрај набавката преку КОВЕКС системот има можност и за директни преговори со производителите на вакцина и се бара решение како директно да се купат вакцините. Во оваа насока е можно по препорака на Бирото за јавни набавки да се најде начин или пак доколку е потребно Министерството за здравство, Министерството за финансии и Генералниот секретаријат на Владата ќе работат на членот на Законот за јавни набавки со поглавје „Ковид“ за набавка на вакцини, лекови и слично, транспарентно да може брзо да се изврши набавка.

„Третата можност е и набавка од соседите, Грција и Бугарија најавија директна поддршка при првите набавки за споделување со нашите граѓани, што е израз на големо пријателство и се заблагодарив лично“, рече Заев кој рече дека преговорите продолжуваат и со други европски земји.

Извор: Влада