spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeМинистерстваМЖСПП: Климатскиот инвестициски фонд одобри финансирање на Инвестицискиот план на Северна Македонија...

МЖСПП: Климатскиот инвестициски фонд одобри финансирање на Инвестицискиот план на Северна Македонија за забрзана енергетска транзиција вреден 85 милиони евра

Климатскиот инвестициски фонд (ЦИФ) го одобри Инвестицискиот план на Северна Македонија за забрзана енергетска транзиција од јаглен кон чиста енергија во вредност од 85 милиони евра.

Со одобрување на овие средства од ЦИФ се обезбедуваат првите фондови за реализација на Инвестициската платформа за праведна транзиција на Северна Македонија во вредност од 3 милјарди евра која што беше лансирана на COP 28 во Дубаи на крајот на минатата година.

Министерството за економија денеска во Владата пред претставници на комитетот на Климатскиот инвестициски фонд, ЕБРД, Светска Банка, ИФЦ и Развојната Банка го презентираше Инвестицискиот план за забрзана транзиција на јаглен на Северна Македонија.

„Владата на Северна Македонија го подготви Инвестицискиот план во соработка со ЕБОР, ИФЦ и Светската банка, кои ги идентификуваа потенцијалните области за инвестирање и поддршка за иницирање на забрзано затворање и пренамена на електрани и рудници на јаглен, како и зголемување на алтернативите за чиста енергија. Со овој Инвестициски план ја покажуваме нашата цврста посветеност да ја водиме нацијата низ транзицијата кон почиста енергија и намалени емисии на јаглерод. Националните цели на Северна Македонија се намалување на емисиите на стакленички гасови од нето 82% до 2030 година, во споредба со нивоата од 1990 година. Оваа посветеност ја нагласува нашата посветеност на принципите на Парискиот договор и претставува значаен чекор кон поодржлива и еколошки свесна иднина. Енергетскиот сектор, кој беше значаен придонесувач за емисиите на нашата земја, се најде на чело на трансформацијата и бара значителни инвестиции, проценети на приближно 3 милијарди евра, и прецизно планирање за да се обезбеди енергетска безбедност. Ова треба да се постигне со целосно исфрлање на јагленот пред 2030 година, цел што е во согласност со препораката на Алијансата за транзиција од јаглен кон чиста енергија на земјите-членки на ОЕЦД. Во овој потфат, Северна Македонија воспостави партнерства со Мултилатералните банки за развој и партнерите донатори, со техничка поддршка од Европската банка за обнова и развој“ кажа државниот секретар на Министерството за економија Размена Чекиќ Дуровиќ на денешната презентација на Инвестицискиот план во Владата.

За време на процесот на подготовка на Инвестицискиот план, Северна Македонија ја лансираше Инвестициската платформа за праведна транзиција на енергијата на COP 28. 

“Инвестициската платформа опфаќа енергетска транзиција, вклучително и распоредување на обновливите извори на енергија и зајакнување на мрежата, како и поддршка за мерки за праведна транзиција. Платформата е во согласност со главните стратешки документи усвоени од Владата, вклучително и Национално утврдените придонеси и Стратегијата за енергетски развој на Република Северна Македонија до 2040 година, особено во однос на постепено укинување на капацитетите на електраните на јаглен до 2030 година. Оваа платформа ќе се заснова на нашата успешна соработка со Климатските инвестициски фондови и ќе служи како сеопфатно средство за инвестиции, развој на политики и техничка помош. Ова ќе ја олесни брзата и праведна транзиција на нашата земја кон извори на енергија со низок јаглерод во согласност со нашите цели за климата и развојот. Централно место во оваа соработка е поддршката за праведна транзиција, нагласувајќи ја посветеноста на транзицијата која не е само економски исплатлива, туку и социјално праведна и инклузивна, и инкорпорирање на механизми за справување со потенцијалните социјални и економски разлики што произлегуваат од транзицијата“ кажа државниот секретар на Министерството за економија на презентацијата и потенцираше дека предвидена е подршка за работниците и заедниците погодени од исфрлањето на јагленот, директно и индиректно преку целиот синџир на снабдување, чиј број надминува повеќе од 5.000 луѓе, овозможувајќи им пристап до нови висококвалитетни зелени работни места и обезбедување локализирани решенија се еден од нашите главни приоритети во текот на овој процес.

“Нашиот успех во процесот ќе биде доказ и инспирација дека можеме да преземеме амбициозна климатска акција, истовремено зголемувајќи ја нашата енергетска безбедност, создавање работни места и искористување на нови можности за инвестиции, со поддршка од развиените економии. Успешното спроведување на Инвестицискиот план ACT може да стане илустративен пример за координиран пристап за забрзување на праведна транзиција на јаглен во Западен Балкан и пошироко“ кажа Чекиќ Дуровиќ.

Финансирањето на ЦИФ на Северна Македонија е дел од инвестициската програма за забрзана транзиција на јаглен од 2,2 милијарди американски долари, прва од ваков вид мултилатерална платформа која поддржува транзиција од фосилните горива и кон чиста енергија со концесиски финансии.

Со овој план, Северна Македонија се надева дека ќе создаде одржлива и инклузивна економија и треба да заштеди над 13 милиони тони емисии на CO2 до 2038 година. До 2030 година, Владата планира да го забрза затварањето на на 824 MW постоечко производство на на електрична енергија од јаглен во Битола и Осломеј. 

Површините на рудникот за јаглен со вкупна површина од 2.707 ха ќе бидат обновени или пошумени. Финансирањето на ЦИФ исто така, се очекува да овозможи 400 MW дополнителен инсталиран капацитет за обновлива енергија и 100 MW складирање енергија за да се обезбеди енергетска безбедност. 

Со овие средства земјата ќе инвестира во човечки капитал, промовирајќи развој на вештини и пристап до алтернативни средства за живот за да се обезбеди праведна транзиција за илјадници корисници.

Извор: Влада

Прочитајте

МОН: Конкурс за стипендии за студиски престој во земјите членки на...

0
Централноевропска програма за размена во областа на  универзитетските студии    (CEEPUS-Central European  Exchange Program for University Studies)  објавува: КОНКУРС за стипендии за студиски престој во земјите членки...