spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeВладаЏафери – Шинас: Северна Македонија е конструктивен партнер на ЕУ во областа...

Џафери – Шинас: Северна Македонија е конструктивен партнер на ЕУ во областа на миграциите и визната политика

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Талат Џафери, во рамките на Минхенската безбедносна конференција, се сретна со потпретседателот на Европската комисија и еврокомесар за промовирање европски начин на живот, Маргаритас Шинас.

На средбата се разговараше за повеќе актуелни прашања од значење за Северна Македонија и за ЕУ, со фокус на миграциите, соработката со Фронтекс и претстојните двојни избори.

https://youtube.com/watch?v=tQsVdO8afRw%3Ffeature%3Dshared

Еврокомесарот Шинас изрази благодарност за конструктивната поддршка и соработка со Северна Македонија во полето на миграциите и усогласувањето со визната политика на ЕУ. Посочи дека на земјата во претстојниот период ѝ е потребен мирен и демократски изборен процес во кој ќе преовлада позитивна европска атмосфера.

Премиерот Џафери истакна дека јасната ЕУ перспектива останува главен двигател на промените во Регионот и нагласи дека Владата во претстојниот период ќе манифестира континуитет и конструктивност во исполнувањето на европската агенда.

Премиерот истакна дека соработката со Фронтекс и во 2023 година беше на многу високо ниво и еден од приоритетите беше операционализацијата на Договорот помеѓу Република Северна Македонија и Фронтекс.

Премиерот го запозна еврокомесарот Шинас со актуелностите на внатрешно-политички план и подготовката за организирање двојни избори. Притоа, потенцира дека прогресивните европски сили во државата се на потег да се обединат и да го направат новиот исчекор во евроинтеграциите, во името на перспективите.

Извор: Влада

Прочитајте