spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeМинистерстваМП: Министерот Лога ја поздравува одлуката на Уставниот суд за укинување на...

МП: Министерот Лога ја поздравува одлуката на Уставниот суд за укинување на уште еден пропис по поднесена Иницијатива за пречекорување на уставниот рок за објавување во Службен весник

Министерот Лога  бара, Уставниот суд  по службена должност  да постапува и со другите прописи во државата кои се објавени во спротивност со уставниот рок во член 52  од Уставот. 

Непреземањето на соодветни дејствија со цел обезбедување на почитување на уставниот рок, за кои Уставниот суд, знаел или можел да знае, претставува основа за кривична одговорност.

Од наша страна беше најавено дека со отворањето на  Пандорината кутија, Уставниот суд треба да постапува  ретроактивно и за другите подзаконски акти каде не е почитуван уставниот рок, по примерот на Упатството за изменување и дополнување на упатството за начинот на водење, заштита и чување на матичните книги и списи.

Извор: Министерство за правда

Прочитајте

Средба Маричиќ со Јанос Бока: Европската интеграција на Северна Македонија мора...

0
Првиот заменик претседател за европски прашања Бојан Маричиќ денес оствари средба со Јанос Бока, министерот за европски прашања на Унгарија.  На средбата се говореше за...