spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeВладаЏафери: Подобри услови и современ здравствен систем за пациентите каде и да...

Џафери: Подобри услови и современ здравствен систем за пациентите каде и да се

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Талат Џафери, заедно со министерот за здравство, Илир Демири, денеска ја посетија ЈЗУ Општа болница „Д-р Ферид Мурад“ во Гостивар.

За време на посетата, премиерот Џафери оствари работен состанок со менаџментот и со здравствениот персонал на гостиварската општа болница. На работниот состанок, премиерот Џафери ги истакна заложбите на Владата, со цел подобрување на условите за лекување на пациентите, како и за системските промени кои беа направени, со што се овозможи изминативе години неколкукратно зголемување на платите на медицинскиот персонал.

Премиерот изврши обиколка на одделението за Невропсихијатрија, коешто е во фаза на реконструкција, како и на одделението за Педијатрија што беше реконструирано минатата година.

https://youtube.com/watch?v=IbQMfjS-jWM%3Fsi%3Dwf2eFWVh9jYIHVOz

Освен со подобрување на инфраструктурата, на почетокот од годината беше набавена современа лапароскопска и ендоскопска опрема, а болницата доби и подвижен рендген апарат со C-рака со дигитален детектор.

Набавката на новата опрема овозможи за прв пат во болницата во Гостивар да се извршуваат интервенции од сферата на Урологијата, со што на пациентите им се олесни пристапот до здравствена заштита и повеќе нема да треба за таков вид на зафати да се упатуваат на клиниките во Скопје.

Со реновирањата во гостиварската болница, се подобруваат условите за обезбедување современ и лесен пристап до здравствена заштита на пациентите, како и подобри услови за работа на медицинскиот персонал.

Извор: Влада

Прочитајте