spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeОпштиниГрад Скопје: Соопштение

Град Скопје: Соопштение

Со садење на над 2000 садници, градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска, заедно со вработените од Град Скопје и јавното претпријатие „Паркови и зеленило“ Скопје, денес го одбележаа денот на градското јавно претпријатие кое континуирано работи на уредување на градското зеленило. Акцијата за садење денес се одвива по средишните и странични зелени коридори по булеварот Партизански одреди на потегот од мостот Обединети нации до Центар. 

Истовремено, Град Скопје продолжува со големата еко акција со реализација на бројни активности на садење дрвја и садници на повеќе локации низ Скопје, а продолжуваат и акциите планирани за пошумување на парк шумата Водно и парк шумата Гази Баба. Зелените површини, зелените коридори и парковите играат голема улога во зачувувањето на здравјето на луѓето, а престојот во природа е клучен за одржување на физичкото и ментално здравје. Затоа од големо значење е да се достапни повеќе можности граѓаните да престојуваат во природа, а истовремено да се подигне свесноста за важноста од покажување посебна почит кон природата и одговорен однос кон неа без нејзино загадување и уништување.

Извор: Град Скопје

Прочитајте