spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeМинистерстваМТСП: Деинституционализација не смее да стане кавази реформски процес

МТСП: Деинституционализација не смее да стане кавази реформски процес

Министерот за труд и социјална политика Ѓоко Велковски оствари средба со директорите на Јавните Установи од областа на социјалната и детската заштита. Првите луѓе на овие институции  наведоа дека процесот на деинституционализација треба да претрпи промени во смисла на кадровската екипираност особено за корисниците со пречки во интелектуалниот и телесниот развој.

Стамбените заедници и малите групни домови се скап процес кој државата ја чини многу и мора да се бара начин за негова одржливост. 

Велковски наведе дека е голем поборник на овој процес и дека прашањето во моментов  е што понатаму и дека не смее да се застанува на пола пат. 

Зборот деинституционализација за жал не го разбираат моите претходници . Тој не подразбира трансформација на установите, туку значи поддршка на биолошките и згрижувачките семејства. Нема поубава атмосфера за живот од семејната. Ниту една стамбена заедница, ниту еден мал групен дом макар и да биде позлатен  не може да го замени природното семејство – изјави Велковски.

Во наредниот период нема да дозволиме квази реформите да ги згазат корисниците и институциите. Ќе се бараат начини да се унапреди овој процес, но пред се со одржливост  на системот.

Извор: Министерство за труд и социјална политика

Прочитајте

МОН: Конкурс за стипендии за студиски престој во земјите членки на...

0
Централноевропска програма за размена во областа на  универзитетските студии    (CEEPUS-Central European  Exchange Program for University Studies)  објавува: КОНКУРС за стипендии за студиски престој во земјите членки...