spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeВладаСредба Џафери - Коцевски: Ефикасност од институциите за фер избори

Средба Џафери – Коцевски: Ефикасност од институциите за фер избори

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Талат Џафери, се сретна со јавниот обвинител на Република Северна Македонија, Љупчо Коцевски. Средбата се реализираше на барање на премиерот Џафери, согласно законската надлежност на Владата за организирање фер и демократски избори.

Претседателот на Владата, Џафери, на состанокот ја истакна недвосмислената определба на Владата за реализација на избори коишто ќе ја одразат реалната волја на граѓаните. При тоа, посочи дека активностите на Владата се одвиваат според законските надлежности, а лично тој и претставниците на Владата се водат од наратив за позитивна клима во предизборието.


 
Од страна на јавниот обвинител Коцевски, беше поздравена оваа иницијатива на премиерот Џафери, која е во насока на координирање на активностите за успешно спроведување на изборите, со поддршка од сите институции кои се дел од овој процес и изрази целосна поддршка за премиерот во секоја фаза во насока на препознавање индиции и пресретнување на евентуални дела спротивни на заложбите за спроведување законски и фер изборни процеси.

https://youtube.com/watch?v=7eLjpBDzcZ8%3Fsi%3Ddl_9EzlX6TO95Chm

Заеднички се констатираше дека двојните избори во државава се од исклучителна важност во рамки на очекувањата за напредок на Република Северна Македонија во евроинтеграцискиот процес. И во таа насока се потенцираше улогата на сите надлежни институции и потребата од ефикасно дејствување, со цел спроведување фер и демократски изборни процеси. Се нагласи и очекувањето од двете страни, дека сите учесници во изборите го согледуваат својот дел од одговорноста и ќе придонесат во поттикнувањето и одржувањето атмосфера на конструктивност.
 

Извор: Влада

Прочитајте

МЗ: Северна Македонија едногласно прифатена како 12 членка на Иницијативата за...

0
Заменик министерката за здравство, д-р Маја Манолева се обрати на 10. состанок на високо ниво на иницијативата за мали земји на СЗО/Европа, кој се...