spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeОпштиниГевгелија: Нов урбан градски парк

Гевгелија: Нов урбан градски парк

Гевгелија доби нов урбан градски парк. На површина од 6.000 м2, паркот се простира помеѓу двете социјални згради, крај булевар „Гевгелија“. Паркот е хортикултурно и партерно уреден, а располага со простор за одмор и рекреација и модерно осветлување

На одбележувањето на крајот на изведбените работи на новиот градски парк, се одржа свечена манифестација под мотото „Да ја зачуваме животната средина“, којашто ја проследија голем број присутни граѓани.

Градоначалникот на општина Гевгелија, Андон Сарамандов, во своето обраќање истакна дека овој проект се реализираше по барање на граѓаните, чија иницијатива се прифати во рамки на расправата по Буџетот на Општина Гевгелија за 2023 година.

– Идејата на граѓаните стана реалност и Гевгелија за првпат доби модерен парк по примерот на урбаните градови.. Нека новиот парк им служи на многу генерации, рече Сарамандов, упатувајќи апел до граѓаните да бидат внимателни во користењето со цел да се сочува.

– Во изминатиот период, Општина Гевгелија презеде повеќе акции за зачувување на животната средина- по затворањето на старата градска депонија, на просторот кај Сува Река извршивме хортикултурно уредување, а во соработка со ЈПКД „Комуналец“- Гевгелија го имплементираме Проектот за примарна селекција на комуналниот отпад, со што е направен сериозен исчекор во повеќе населени места, истакна Сарамандов.

Извор: Општина Гевгелија

Прочитајте

Делчево: Известување за достава на Решенија за данок на имот за...

0
Почитувани граѓани, Ве известуваме дека службите од Општина Делчево започнаа со редовната теренска достава на Решенија за данок на имот за 2024 година, и Решенијата...