spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeСамостојни органиСамостојни државни органиАПЈ: Втор ден од обуката за преведувачи и лектори по албански јазик

АПЈ: Втор ден од обуката за преведувачи и лектори по албански јазик

Денешни предавачи беа проф. д-р Џеват Лоши, професор и учесник на Конгресот за правопис на албанскиот јазик, кој ја презентираше темата „Стилистика“ и проф. д-р Исмет Османи, професор на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ во Скопје, кој ја презентираше темата „Терминологија“.

На обуката што започна вчера административните службеници имаа можност, во најголем дел, да се запознаат со нормите и стандардите на албанскиот јазик.

Обуката на административните службеници ќе продолжи со исто темпо и во текот на следната недела.

Извор:: Агенција за примена на јазикот

Прочитајте

Илинден: Најдобрите ученици на државните натпревари на прием кај градоначалникот Георгиевски

0
И оваа година Градоначалникот на општина Илинден Александар Георгиевски приреди прием на учениците од основните и средното училиште од општината кои освоија високи места...