spot_img
spot_img

МНР: Османи на настан со „тинк-тенк“ организациите од Западен Балкан и Вишеградската група

МинистерстваМНР: Османи на настан со „тинк-тенк“ организациите од Западен Балкан и Вишеградската...

Најчитано

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, имаше воведно обраќање на состанокот на проектните партнери и претставниците од министерствата за надворешни работи на земјите на Западен Балкан и Вишеградската група во рамките на проектот, „Тинк Балкан“ (Think Balkan).

Во своето обраќање, Османи се осврна на првите резултати од работата на инструментот преку кој „тинк-тенк“ организациите ја насочуваат својата експертиза кон прашања и теми од заеднички интерес за Регионот, а со тоа даваат дополнителен импулс во регионалната соработка.

Блиската соработка со министерствата за надворешни работи од Регионот дополнително дава значење во градењето на политичкиот дискурс и целно фокусирање кон најактуелните  прашања за европската перспектива на овие земји. Целиот регион  споделува иста стратешка цел, да се стане интегрален дел на ЕУ и затоа овој механизам е исклучителна можност да добиеме експертиза кој ќе ни помогне во реализација на нашите заеднички цели.

Овој инструмент започна со својата работа пред шест месеци, а финансиски е поддржан од Меѓународниот Вишеградски Фонд и е моделиран по примерот на платформата „В4 тинк-тенк“. Министерството за надворешни работи е партнер во овој проект кој има за цел да ја зајакне соработката и да го подобри дијалогот меѓу „тинк-тенковите“ од Вишеградската група и Западен Балкан со министерствата за надворешни работи за прашања од заеднички стратешки интерес.

Извор: Министерство за надворешни работи 

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
[td_block_ad_box spot_img_horiz="content-horiz-center" media_size_image_height="1000" media_size_image_width="1000