spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeМинистерстваМК: Во КИЦ во Софија Мајски средби на словенските творци

МК: Во КИЦ во Софија Мајски средби на словенските творци

Во Културно-информативниот центар на Република Северна Македонија во Софија во саботата, македонски и бугарски поети учествуваа на 15-тото издание на Мајски средби на словенските творци „Свето Слово“ Бургас.

 

Овој настан е завршница на програмата на годинашниот поетски маратон, кој секоја година се одржува во Бургас.

 

Се претставија истакнати талентирани автори од Северна Македонија, Даниела Андоновска-Трајковска, Соња Серафимовска и Ѓорги Калајџиев, како и бугарските поети Роза Бојанова и Наталија Недјалкова.

Бојанова, една од основачите на „Свето слово“,  ја претстави својата книга „Обратна гравитација“, која неодамна ја објави издавачката куќа „Макавеј“ Скопје, во превод на Бранко Цветкоски. Наталија Неделкова читаше песни од нејзината стихозбирка „Стапица за поетски соништа“, напишана на македонски јазик со нејзин креативен псевдоним Зум Була и издадена од „Либра Скорп“ -Бургас. Рецензент е Ѓорги Калајџиев.

На отворањето на настанот, директорот на КИЦ Сашко Насев рече дека соработката прераснала во вистинско пријателство меѓу поетите од Македонија и од Бугарија.

Извор: Министерство за култура

Прочитајте

Градоначалник Манчев: Од 2021 година си поставив за цел да го...

0
1. Какви реформи се случуваат во општинската администрација во Босилово? Реформите во делот на администрацијата се случуваат со законски измени или дополнувања на законите на предлог на Владата...