spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeПолитички партииВМРО-ДПМНЕВМРО-ДПМНЕ: Богоев врши бетонизација на Карпош и Водно, бараме итно поништување на...

ВМРО-ДПМНЕ: Богоев врши бетонизација на Карпош и Водно, бараме итно поништување на урбанистичкиот план

Интегрален текст од „Коментар на денот“ – Тони Јаревски, претседател на ОК Карпош
Позициите јасно се исцртани.  На една страна е СДСМ и урбаната мафија, кои се за бетонизација на Карпош и Скопје, на друга страна е ВМРО-ДПМНЕ со граѓаните.
Планот на Богоев за градење на нова населба на падините на Водно над населбата Козле ќе значи уништување на ново зеленило и узурпација на планината, во ерозивно подрачје, во кое не е препорачлива градба, таму има опасност од појавување на свлечишта.
Богоев не само што ги става во опасност можните инвеститори кои би изградиле свој дом таму, туку и ги става во опасност и жителите на Козле кои исто така би биле погодени од евентуелни свлечишта на тој потег.
Оттука денеска поднесовме жалба до Второстепената комисија за одлучување во управна постапка и постапка од работни односи во втор степен, градоначалникот на Карпош и Министерството за животна средина за поништување на Одлуката за ДУП за градска четврт ЈО4, со цел заштита на граѓаните, Водно и животната средина.
Во жалбата прецизно наведовме најмалку 11 недоследности, нелогичности и противречности со законските и подзаконски акти. Било која од нив е доволна причина и основа за поништување на Одлуката.
Прашањето е која причина е толку голема што токму сега и на овој начин СДСМ и Богоев решиле да го протуркаат овој урбанистички план?
Изминати се 6 години и 3 месеци, период кој е премногу долг, за да се продолжи со постапката за овој ДУП имајќи ги предвид бројот на измени во законот за животна средина, како и екпспанзијата на градот во период од 6 години, зголемениот сообраќај, бројот на жители, загадувањето на воздухот итн. Овој период од носењето на одлуката до нејзиното објавување е спротивен и на членот 65 став 10 од Законот за животна средина и со тоа објавата на одлуката е незаконска.

Стефан Богоев и СДСМ не добија мандат за бетонизирање на Карпош и Водно.

Потребно е спроведување на ревизија на сите постоечки урбанистички планови во еден сеопфатен и целосно транспарентен процес во кој животната средина и интересите на граѓаните ќе бидат запазени и целосно заштитени.

ВМРО-ДПМНЕ секогаш ќе биде на страната на граѓаните. Затоа Ве повикувам да ни се придружите на Протестот утре 05.Јуни во 12 часот, на раскрсницата помеѓу улиците Брадфордска и ул.Козле  заедно да го изразиме нашиот револт од лажните и неисполнети ветувања на СДСМ и да побараме итно поништување на Одлуката за овој урбанистичкиот план.

Извор: ВМРО

Прочитајте