spot_img
spot_img

Потпишан Колективен договор за вработените во општина Ресен

СиндикатиПотпишан Колективен договор за вработените во општина Ресен

Најчитано

На 04.06.2021 година, во Општина Ресен, Претседателот на Синдикатот на УПОЗ Пецо Грујовски и Претседателот на Синдикалната Организација при Општина Ресен Миле Чадевски и Градоначалникот на Општина Ресен Живко Гошаревски како работодавач, го потпишаа Колективниот Договор за вработените во Општина Ресен.

По неколку месечни преговори помеѓу работодавачот и синдикатот, денешното потпишување на договорот е значаен ден за вработените во општината од причина што со догововорот се регулираат правата и обврските на двете страни.

 

Со овој Колективен Договор, се утврдуваат и критериумите за годишен одмор, платени и неплатени одсуства, платите, надоместоците на плати и други примања, додаток на плата. Исто така, овој Колективен Договор го регулира и правото за службени патувања, регресот за годишен одмор, правата за јубилејни награди, како и прашањата на платите на помошно-техничкиот персонал, информирањето на вработените, а се пропишани и условите за слободно делување и условите за работење на синдикалната организација на општината.

Градоначалникот, Живко Гошаревски го истакна задоволството што преговорите со Синдикатот завршија успешно и што со Колективниот Договор се унапредени повеќе права на вработените.

Претседателот на УПОЗ Пецо Грујовски го истакна задоволството од соработката и потпишувањето на договорот и што и Општина Ресен со ова влегува во групата на општина кои го имаат потпишано Колективниот Договор со кои се искажува волјата за унапредување и грижа за вработените и нивното право од работниот однос.

Претседателот на синдикалната организација при Општина Ресен, Миле Чадевски, во име на членовите на синдикатот го искажа задоволството од потпишувањето на договорот и напомена дека со зголемувањето на правото од работниот однос се зголемува и мотивот за професионално извршување на обврските.

Извор: УПОЗ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
[td_block_ad_box spot_img_horiz="content-horiz-center" media_size_image_height="1000" media_size_image_width="1000