spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeСиндикатиНов начин на пресметка на платите во Администрацијата

Нов начин на пресметка на платите во Администрацијата

На последната седница на Претседателството на Синдикатот на УПОЗ одржана на 09.06.2021 година, беше актуелизирано прашањето за зголемување на платите во државната администрацијата и правосудството. Согласно заклучоците на седницата, деновиве Синдикатот испрати писмо до Владата на РСМ и Министерството за финансии со цел отпочнување на преговори за зголемување на ниските плати и предлози за нов начин на пресметка на платите кој ќе го следи порастот на животните трошоци.

 

Синдикатот на УПОЗ веќе подолг временски период, ги следи состојбите со висината на платите на вработените во државната администрација и правосудството и нешто повеќе од една година испрати барање до Владата на РСМ за нивно зголемување.

 

Согласно податоците на Државниот завод за статистика просечната нето плата исплатена за месец март 2021 година изнесува 28.127,00 денари. Со последните измени на Законот за минимална плата, за 2021 година е 15.194,00 денари. Иако порастот на просечната и минималната нето плата на ниво на држава е за поздравување, вработените во администрацијата и правосудството за жал примаат плати и под просечната плата, но и под минималната плата.

 

 

 

Во изминатите неколку години, политиките на Владата придонесоа во одредени делови од јавниот сектор да има зголемување на платите и до 25%, но последното зголемување на платите во администрацијата беше со исплата на септемвриската плата во 2019 година, кога овие вработени добија покачување на плата од 5%.

 

Поразителен но и вистинит е фактот дека скоро 95% од вработените во администрацијата и правосудството имаат пониска плата од просечната плата, а уште по поразителен е фактот дека поради различниот систем на плати, во овој момент референтите и помладите референти во администрацијата имаат плата пониска од минималната плата што е и спротивно на закон.

 

Исто така, поради растечката инфлација и цените на основните производи за живот, во постојан пораст е и износот на синдикалната минимална кошница. Вредноста на синдикалната минимална кошница за семејство од четири члена со најосновните и најевтините производи за домување, исхрана, хигиена итн. за месец април изнесува 33.976,00 денари.

 

Синдикатот на УПОЗ уште во 2019 година, се обрати до Владата со предлог за нов начин на пресметка на платите на вработените во администрацијата, и го прифати предлог. Но заради надлежните сметаа дека нема можност за било какво зголемување во постојните услови на пандемија.

 

За таа цел, Синдикатот на УПОЗ повторно го актуелизира прашањето со платите и очекува во најбрз можен рок да отпочнат преговори со Министерството за финансии.

 

Синдикатот на УПОЗ има бројни аргументи со кои ќе ја убеди другата страна дека е неминовна корекција на платите и заради фактот што изнесените податоци а и заради фактот што минатата година со офицјиален допис, Владата на РСМ ја прифати нашата иницијатива и побара од Министерството за финансии да отпочне преговори.

Извор: УПОЗ

Прочитајте

МЗ: Манолева на билатерални средби со министрите за здравство на Словенија...

0
Заменик министерката за здравство, д-р Маја Манолева оствари билатерални средби со министерката за здравство на Република Словенија, Валентина Преволник Рупељ и д-р Шимон Војислав,...