spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeВладаПрва инвестиција во ветропарк

Прва инвестиција во ветропарк

„Развивме сериозен енергетски стратешки план и една од точките на Акција 21, како и во Интервентниот План за инвестиции 2021-2027 е енергетиката. Тоа го потврдуваат и резултатите, нашата земја е на врвот, меѓу шампионите во регионот по раст на обновливи извори на енергија. Само за минатата година го зголемивме производството на енергија од обновливи извори на 827 мега-вати, што претставува раст од 10,1% и е во рамки на светскиот просек на зголемување од 10,3 отсто“, рече премиерот Заев на настан по повод означување на инвестицијата ветропарк Богословец.

Премиерот Заев изрази чест и задоволство што првиот парк на ветерници во земјата – Богословец станува реалност и рече дека проектот е исклучителен придонес кон пренасочување на националното производство на електрична енергија кон обновливи извори и надополнување на електричното производство приклучено на државниот оператор.

„Се работи за инвестиција вредна над 61 милион евра во општините Свети Николе и Штип. Ветропаркот Богословец со предвидените осум турбини и моќност од 36 мегавати ќе го удвои постојниот ветерен капацитет во земјата и ќе придонесе кон намалување на CO2 емисиите од над 87 илјади тони годишно“, рече премиерот Заев и подвлече дека важно за целиот инвестициски циклус е фактот што при изградбата се запазуваат еколошките стандарди и истовремено се поддржуваат општите цели на земјата за климатска транзиција и обновлива енергија.

„Современата инвестиција со имплементирање на најмодерна технологија, се очекува да заврши за две години. Тоа значи во наредните 25 години обезбедување стабилно снабдување со зелена и еколошка електрична енергија за околу 20 илјади домаќинства“, објасни премиерот Заев и изрази благодарност до поддржувачите и инвеститорите на проектот.

„Голема благодарност, покрај до инвеститорот „Тхор Импекс“, и до „Erste Group Bank“ која го обезбеди повластениот кредит заедно со комерцијалните банки „Шпаркасе“, „Комерцијална“ и „НЛБ“, а особено и до „Австриската банка“ за развој за финансирање на проектот“, партнери кои, како што рече премиерот, со изградбата на овој ветерен парк, придонесуваат кон заедничката цел за зачувување на животната средина и зголемување на процентот на обновливи извори на енергија согласно зацртаните цели во стратешките документи кои ги усвои Владата.

Министерот Крешник Бектеши подвлече дека Министерството за економија како надлежно за политиките во делот на енергетиката ги поддржува активностите за промоција на обновливите извори на енергија и поттикнување на енергетската ефикасност, со цел реализација на зацртаните цели за учеството на обновливите извори на енергија утврдени во стратешките документи во насока на постигнување зелена и еколошка енергија.

„Ја усвоивме Стратегијата за развој на енергетиката до 2040 година, која во столбот декарбонизација меѓу другото препорачува промовирање на обновливите извори на енергија на начин кој обезбедува одржлив развој и се предвидува дека фотонапонските и ветерните електроцентрали ќе бидат најбрзорастечки технологии за производство на електрична енергија во сите сценарија, односно се планира изградба на 750 MW ветерни електроцентрали“, рече министерот Бектеши. Тој истакна дека е изработен Национален план за енергија и клима, согласно европското законодавство во соработка на Министерството за економија и Министерството за животна средина и просторно планирање, со што се предлагаат мерки кои ќе обезбедат диверзификација на понудата, зголемена конкуренција на енергетските пазари, зголемено искористување на обновливите извори на енергија, зголемување на домашното производство на енергија, обезбедување и континуитет во снабдувањето со енергија на домаќинствата и компаниите, намалување на емисиите на стакленички гасови и подобрување на општата состојба на животната средина.

 

На настанот по повод означување на инвестицијата ветропарк Богословец присуствуваа и првиот заменик-претседател на Владата и министер за политички систем и односи меѓу заедниците Артан Груби, заменик-претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции Фатмир Битиќи, министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини и министерот за транспорт и врски Благој Бочварски.

Извор: Влада

Прочитајте

МЗ: Средба со директорот на ФЗОМ – Разгледани можностите за проширување...

0
Министерот за здравство Арбен Таравари одржа состанок со директорот на Фондот за здравствено осигурување, д-р Александар Клековски, претставници на Фарамабренд-Нова (асоцијација на иновативни фармацевтски...