АХВ: Унапредување на соработката со Република Србија

Самостојни органиСамостојни државни органиАХВ: Унапредување на соработката со Република Србија
spot_img

Најчитано

spot_img
spot_img

Со цел унапредување на соработката во делот на лабораториските анализи од областа на безбедност на храната, како и подобрување на трговската размена на македонските и српските месни производи на 16 јули 2021, Директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, г-н Николче Бабовски, беше домаќин на делегацијата од Република Србија, Директорката на Белградскиот Институт за хигиена и технологија на месо, Др Весна Ж. Ѓорѓевиќ и Генералниот директор на компанијата за производство на месни производи, Златиборац, г-н Душан Кнежевиќ, во својство на претставник на српската месна индустрија.

На состанокот се разменија податоци за условите за трговска размена на производи од месо помеѓу двете земји, за трендовите и лабораториските методи поврзани со проверка на квалитетот и безбедноста на производите од месо и барањата во националните законодавства од областа на безбедноста на храната на двете страни.

Во текот на дискусијата се пројави взаемен интерес за потпишување на Протокол за соработка  помеѓу Агенцијата за храна и ветеринарство и Институт за хигиена и технологија на месо од Белград, Република Србија, во полето на размена на податоци, размена на знаење во однос на научните и техничките достигнувања, лабораториски анализи во насока на зајакнување на системите за контрола и стручна соработка од областа на безбедност на храната.

На средбата беше заклучено дека унапредувањето на статусот на здравствената заштита на животните на двете земји и поддршката на месната индустрија, е од исклучително значење за пласман на производите од месо на пазарите на Европската унија и пошироко.

Извор: Агенција за храна и ветеринарство 

spot_img
spot_img
spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Читај повеќе

spot_img
spot_img