spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeМинистерстваМТСП: Интензивно ги унапредуваме на правата на лицата со попреченост, отворени сме...

МТСП: Интензивно ги унапредуваме на правата на лицата со попреченост, отворени сме за дијалог со сите

Во врска со вчерашниот најавен протест на неколку здруженија на лица со посебни потреби информираме дека инклузијата на лицата со попреченост е  врвен приоритет на Министерството за труд и социјална политика и за таа цел преку повеќе проекти работиме на унапредување на правата и положбата на лицата со попреченост.

Речиси сите проекти се креирани врз основа на тесната соработка со невладиниот сектор, а во дел од нив граѓанските организации и здруженија се јавуваат и како даватели на услуги, со единствена цел социјалните услуги да бидат поблиску до граѓаните.

Само во изминатите десет месеци Министерството за труд и социјална, преку законски измени, ја намали возрасната граница за стекнување на правото на личен асистент од 18 на 6 годишна возраст. Тоа значи дека секое дете со потешка и најтешка физичка попреченост или потполно слепо дете ќе може да добие личен асистент, со што го поттикнуваме личниот и образованиот  развој на децата и им помагаме на родителите во секојдневната грижа за нив.

Минатата недела беше промовирана апликацијата за слепи лица -Аудио читач која беше подготвена во тесна соработка со Националниот сојуз на слепи лица.

Министерството за труд и социјална политика работи и на имплементација на Меѓународната класификација на функционалност која ќе овозможи сеопфатен преглед на можностите и способностите на секое дете со попреченост, како и на потребната социјална, образовна или друг вид на поддршка за унапредување на целокупниот развој на личноста.

Врвен приоритет за вклучување на лицата со попреченост во општествените текови на животот МТСП е и инклузивноста уште од  предучилишното образование,  поради што само во текот на 2021 година, отворени се вкупно 13 градинки кои ги задоволуваат сите стандарди за физичка пристапност и престој на деца со попреченост.

 Во 24  општини во земјава во завршна фаза се подготовките за воспоставување на услугите помош и нега во домот, центри за дневен престој и услуга за рехабилитација и реинтеграција, наменети за 900 корисници.

Наскоро ќе биде отворен и Центарот за одмена на семејната грижа во Демир Капија со капацитет од 250 корисници годишно,  во кој семејствата кои се грижат за членови со попреченост добиваат можност за одмор  во времетраење од 15 денови годишно.

Продолжува и процесот на деинституционализација, во  текот на април беа формирани два дома за живеење со поддршка за девет поранешни корисници на Специјалниот завод Демир Капија, а во завршна фаза се подготовките за нови четири дома за живеење со поддршка за лица со интелектуална попреченост кои во моментов се сместени во институциите.

Во март оваа година го отворивме Дневниот  центар за деца со попреченост од 14-26 години во  Топанско поле, а уште два Дневни центри во Делчево и Липково се во фаза на подготовка.

Со оглед на тоа дека интересот за целосна инклузија и унапредување на правата и положбата на лицата со посебни потреби е заеднички, Министерството за труд и социјална политика, како и секогаш, е отворено за разговор со претставници на организаторите на протестите најавени за денеска.

Извор: Влада

Прочитајте