spot_img
spot_img

МЕ: Со измените на Законот за финансиска поддршка на инвестициите подобри услови за инвестирање за над 200 компании

МинистерстваМЕ: Со измените на Законот за финансиска поддршка на инвестициите подобри услови...

Најчитано

По предлог на Министерството за економија, Владата на седница ги усвои измените и дополнувањата на Законот за финансиска поддршка на инвестициите, објави министерот за економија Крешник Бектеши на својот Фејсбук.

Со овие законски измени се олеснуваат критериумите за аплицирање и за исплата на финансиска поддршка за производствените компании.

Со измените на овој Закон ќе се олеснат условите за 245 компании кои имаат активни договори, а особено за потенцијално новите компании, кои инвестирале во 2020 година или ќе инвестираат во 2021 година.

Согласно законските измени:

-Се олеснуваат условите за доделување на финансиска поддршка на компании кои инвестирале во услови на Ковид

-Се зголемува опфатот на компании кои ќе може да аплицираат за финансиска поддршка

-Се подобруваат условите за инвестиции од дијаспората

-Дополнителна финансиска поддршка за компании кои се од помалку развиени региони во државата

Целта на измените и дополнувањата на овој закон е забрзано поттикнување на економскиот раст и развој во Република Северна Македонија преку поддршка на инвестициите за зголемување на конкурентноста на економијата на Република Северна Македонија и на вработувањата.

Законот за финансиска поддршка на инвестициите почна да се применува во 2018 година како дел од Планот за економски раст на Владата.

Извор: Министерство за економија

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
[td_block_ad_box spot_img_horiz="content-horiz-center" media_size_image_height="1000" media_size_image_width="1000