spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeМинистерстваМОН: Над 181 милион денари за капитални инвестиции само во ноември и...

МОН: Над 181 милион денари за капитални инвестиции само во ноември и декември, градиме и реконструираме училишта за квалитетно образование

Вложувањето во образовната инфраструктура е еден од приоритетите на Министерството за образование и наука. Само во последните два месеци инвестираме 181 милион денари во 24 училишта. Во ноември и декември се склучени 16 договори за капитални инвестиции во основни и средни училишта во 13 општини, во градски и рурални средина. За оваа намена се издвоени 127,5 милиони денари од буџетот на МОН. Дополнително, за уште 7 договори во вредност од 53,7 милиони денари, се чека банкарска гаранција.

Поконкретно, основното училиште „Александар Турунџев“ во Кукуречани, општина Битола, со целосната реконструкција ќе добие нов изглед и одлични услови за изведување настава. Договорена е и изградба на објект за подрачното училиште во Лешница, општина Желино „Луис Ѓуракуќи“. За изведување на градежни работи за реконструкција и адаптација на објектот на основното училиште „Јосип Броз Тито“ во Жировница во општина Маврово-Ростуше се наменети 6,9 милиони денари а реконструкцијата на фасадата и кровот како и санитарни јазли во основното училиште „Панко Брашнаров“ во Велес чинат 11,9 милиони денари.

Во Кочани, во основното училиште „Никола Карев“ ќе се изврши реконструкцијата на кровот и фасадата, како и адаптација на тоалетите и изградба на пристапна рампа, додека музичкото училиште „Ристо Јуруков“ ќе добие тоалети за лица со посебни потреби а ќе биде реконструиран и кровот.

Објектот на основното училиште „Карпош“ во Умин Дол, Куманово, ќе биде реконструиран и адаптиран, за што од буџетот на МОН се наменети 7,1 милион денари. Подобри услови за учење ќе добијат и основците од село Радибуш во општина Ранковце, каде ќе се изведе комплетна реконструкција на училишната зграда на „Х.Т. Карпош“, што не е обновена од изградбата, пред повеќе од половина век.

Реконструкција на кров ќе се изврши на основното училиште „Св.Климент Охридски“ од општина Македонски Брод, а  за училиштето „Симче Настовски“ од Вратница, општина Јегуновце, склучен е договор за реконструкција на кровот на стариот објект и на фасадата и котларата и на стариот и на новиот објект. Во општина Крушево, основното училиште „Никола Карев“ ќе добие реконструкција на кров и на фискултурна сала.

Реконструкција на подови, поставување на топлотна изолација на надворешна фасада, реконструкција на санитарни јазли и изградба на тоалет за лица со посебни потреби ќе се изведе во основното училиште “Димитар Поп Беровски” во општина Ѓорче Петров. Ќе се реконструира и објектот на основното училиште „Кузман Јосифовски Питу“ во општина Кисела Вода, а во општина Бутел ќе се изврши реконструкција на подот во фискултурна сала и на придружните простории во основното училиште „Живко Брајковски“.

И во средното општинско училиште во Куманово „Перо Наков“ ќе се изведе реконструкција и адаптација на столарија, термоизолација на фасада и адаптација на тоалети, за што од буџетот на МОН ќе се исплатат 10,5 милиони денари. Ќе следи и рехабилитација на двете средни општински училишта „Јане Сандански“ од Битола и „Јовче Тесличков“ од Велес.

Подобрувањето на условите во кои се одвива наставата е една од трите основни компоненти на планот за модернизација на националниот образовен систем, покрај обезбедувањето на нови наставни програми и материјали за учење како и јакнењето на капацитетите на наставниот и стручниот кадар во училиштата. Квалитетно образование може да се постигне само со истовремено и континуирано вложување во сите три сегменти.

Со околу една милијарда денари предвидени за капитални инвестиции во тековната 2021 година, МОН плански вложува во подобрување на условите за учење и работа на учениците и наставниците. При тоа, услов за да се добијат буџетски средства од МОН е објектот да е пристапен за лица со попреченост, или со проектот да се овозможува пристап, затоа што обезбедувањето квалитетно образование значи и обезбедување услови за инклузивно образование.

 

 

 

 

Извор: Министерство за образование и наука 

Прочитајте

Велес: Реконструкција на улицата „Луј Пастер“

0
Целосно ќе се реконструира улицата „Луј Пастер“. Во тек се подготвителни зафати за отпочнување на реконструкцијата на улицата, се руши потпорниот ѕид со цел...