Делчево добива современ градски пазар, рамномерниот развој е приоритет на оваа Влада

ВладаДелчево добива современ градски пазар, рамномерниот развој е приоритет на оваа Влада

Најчитано

Премиерот Димитар Ковачевски на работната посета во Општина Делчево го посети и затворениот пазар кој е во завршна фаза на изградба.

Со реализацијата на овој проект, Делчево за прв пат добива современ градски пазар со целата инфраструктура, каде ќе бидат испочитувани сите критериуми за соодветно чување и продавање храна и најразновидна стока, како и соодветен паркинг– простор.

Градскиот пазар е со површина на градежна парцела 11.599 м2 и содржи продажен простор за земјоделски производи и друг вид стоки, но и затворен дел.

Изградбата на современиот градски пазар има регионално значење, бидејќи Делчево како погранично место е често посетувано од посетители од соседна Бугарија, но и од градови од целата држава.

Изградбата на објектот има и дополнително значење. Дополнително овој дел на градот добива современ урбан изглед со можност да се создадат атрактивни локации за идни нови градби и развој на трговијата.

Вкупната вредност на проектот е 43,5 милиони денари. Во првата фаза од изградбата, 7 милиони денари беа обезбедени од Агенцијата за финансиска поддршка на руралниот развој, а 7,9 милиони денари беа обврска на Општина Делчево. За втората фаза од изградбата обезбедени се средствата во висина од 13,9 милиони денари од Буџетот на Владата на Република Северна Македонија преку Источно-планскиот регион, а 14,5 се обезбедени од Буџетот на Општина Делчево.

 

 

Извор: Општина Делчево

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе