МТСП: Тренчевска – Со UNFPA броиме 5 години успешна соработка, продолжуваме да чекориме заедно и во иднина

МинистерстваМТСП: Тренчевска - Со UNFPA броиме 5 години успешна соработка, продолжуваме да...

Најчитано

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска се сретна со извршната директорка на UNFPA, Диен Кеита. На средбата се разговараше за прашањето за родовата еднаквост со особен акцент на анти-родовите движења кои се особено актуелни во регионот во изминатиот период.

 

Тренчевска зборуваше за целта на Регионална конференција „Моќта на изборот: Остварувајќи телесна автономија кај жени и девојки“ која се одржа во Република Северна Македонија. Таа посочи на чекорите кои во иднина треба да бидат преземени во насока на поголема родова еднаквост и повеќе можности на жените во сите општествени сфери.

На средбата беше истакнато дека токму сега кога има поголема циркулација на анти-родовите движења потребно е да се зборува гласно за родово базираното насилство. Да се охрабруваат жените и девојките на поголема економска независност и да се поттикнуваат на поголемо општествено учество.

На крајот од средбата беа истакнати намерите за продолжување на соработката во истиот интегритет како досега.

 

 

 

 

 

Извор: Министерство за труд и социјална политика 

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе