spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeМинистерстваМТСП: Тренчевска - Придобивките од миграцијата и заштитата на правата на мигрантите...

МТСП: Тренчевска – Придобивките од миграцијата и заштитата на правата на мигрантите се неразделни

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска по повод Меѓународниот ден на мигрантите се обрати на настанот во организација на Интернационалната организација за миграција во Република Северна Македонија.

„Меѓународниот ден на мигрантите e ден на размислување и признание за непроценливиот придонес на жените и мажите мигранти, како и на работниците мигранти, за просперитетот на нивните матични земји и нациите што сега ги нарекуваат домови. Од суштинско значење е да се признае дека мнозинството мигранти ширум светот тргнуваат на своите патувања во потрага по можности за вработување и ветување за подобар живот за нивните семејства. Ова ја нагласува  поврзаноста помеѓу меѓународната миграција, потрагата по пристојна работа и виталниот пристап до пазарите на трудот“ изјави Тренчевска.

Таа истакна дека опиплив и значаен аспект на придонесот на мигрантите се дознаките што ги испраќаат дома. Тренчевска посочи дека работниците мигранти не претставуваат само финансиски капитал, туку човечки и социјален капитал.

„Транснационалните миграциски заедници играат клучна улога во развојот на нивните матични земји преку патишта како што се трговијата, инвестициите и трансферот на знаење и технологија. Токму оваа година имав чест да присуствувам на Културниот фестивал на Македонците во Измир, Република Турција и од прва рака да посведочам на важноста на заедниците, борбите кои заедно полесно ги водат, но и начините на кои ја зачувуваат нишката на својот народ, традициите и културата“ рече Тренчевска.

Министерката истакнувајќи го значењето од почитување на правата на мигрантите ги посочи документите кои придонесуваат кон нивна поголема заштита.

„Меѓународните конвенции, како што е Конвенцијата за миграција за вработување, 1949 година (бр. 97) и Конвенцијата за работниците мигранти, 1975 година (бр. 143), обезбедуваат сеопфатна нормативна рамка за унапредување и заштита на правата на мигрантите. Како министерство сме секогаш подготвени да соработуваме со другите засегнати страни и да ги браниме и почитуваме правата на работниците мигранти, промовирајќи ја меѓународната миграција како инструмент за раст и развој во двете земји на потекло и дестинација. Додека го одбележуваме овој Меѓународен ден на мигрантите, дозволете да ја потврдиме нашата посветеност кон свет каде што патувањата на мигрантите ќе се соочат достоинствено, каде што нивниот придонес се признава и вреднува и каде што се почитуваат и штитат правата на секој поединец“ рече Тренчевска на крајот од своето обраќање.

 

 

 

Извор: Влада

Прочитајте